torstai 13. syyskuuta 2012

Arabikevään vapaat, kypsät hedelmät

Vihreä kaupunginvaltuutettu Emma Kari julkaisi kuukausi takaperin kirjoituksen "Mannerheim, Suomen Muhammad", jossa pilapiirroksista suuttuneita muslimeja verrattiin uudesta Mannerheim-elokuvasta vihastuneisiin suomalaisiin. Libyan tapahtumien inspiroimana haluan nyt Emma Karin tavoin verrata suomalaista käytöstä Lähi-idän muslimien vastaavaan.

Toisin, kuin pilakuvajupakassa, tässä vertailussa molempien käytös peilautuu vielä julkaisemattoman elokuvan traileriin. Esitän kolme (3) kysymystä, joiden avulla toivon saavani selville, onko suomalaisten ja muslimien käytöksessä ollut eroja.

Aloitetaan!

1. Lähtivätkö ihmiset elokuvan takia kaduille?

Mannerheim-elokuvan tiimoilta en ole nähnyt ainuttakaan uutista, jossa joukko suomalaisia olisi kerääntyneet kadulle osoittamaan mieltään. Libyassa ja Egyptissä on arveltu mielenosoittajien lukumääräksi ainakin 3000.

suomalaiset - muslimit, 0 - 1


2. Uhkailtiinko ketään?

Massiivisista etsinnöistä huomimatta edes vihan tyyssijasta Hommaforumista ei löytynyt uhkauksia. Uutiskuvien mukaan Libyassa mielenosoittajilla on ollut mukanaan mm. "Do you want war with moslims?" -kylttejä. Lasken tässä tapauksessa sodanjulistuksen uhkailuksi.

suomalaiset - muslimit, 0 - 2
 
3. Tehtiinkö väkivaltaa?

Tietooni ei ole tullut ainuttakkaan väkivaltatapausta Suomesta Mannerheim-elokuvan tiimoilta. Libyassa on sytytetty tuleen ainakin yksi suurlähetystö ja lukuisia autoja. CNN:n mukaan neljän amerikkalaisdiplomaatin lisäksi myös libyalaisia on kuollut mellakassa.

suomalaiset - muslimit, 0 - 3


Edellisten kysymysten perusteella näyttää vahvasti siltä, että vastoin Emma Karin havaintoja, suomalaisten ja lähi-idän muslimien käytöksessä on ollut eroja. Jopa niin päin, että suomalaiset näyttävät käyttäytyneen huomattavasti sivistyneemmin, kuin muslimiveljensä. On ikävä huomata, että rauhaa rakastavan uskonnon edustajista on löytynyt tuollaista islaminvastaista käytöstä. Luultavasti tämä pysyy kuitenkin yksittäistapauksena.


PS. Mitä Helsingin Sanomien uutisissa sanottiinkaan Muhammed-elokuvasta?

"Profeetan seuraajat esitetään pölkkypäiden joukkona." 

1 kommentti: