sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Vapaus ja vastuu

"Vapaus on filosofinen ja poliittinen käsite, jolle on annettu erilaisia sisältöjä. Yksinkertaisimpia ehdotuksia yleiseksi vapauden käsitteeksi on käsitys vapaudesta esteiden puutteena." - Wikipedia

Itse pidän vapautta yhtenä tärkeimmistä arvoista. Olen äärimmäisen pettynyt Suomeen, jossa valtio ohjaa ja suoranaisesti päättää ihmisten puolesta heidän elämästään. Suomessa esiintyy paljon masennusta ja itsemurhia. En voi olla ajattelematta, että nykyisen kaltaisella holhouspolitiikalla on osasyynsä tähän. Mitä on elämä, kun tietää ettei omilla toimillaan pysty siihen vaikuttamaan?

Suomessa on tiedetty jo pitkään ettei töitä tekemällä pysty rikastumaan. Progressiivinen verotus pitää huolen siitä etteivät ylityöt tai palkankorotus juurikaan vaikuta ihmisen elintasoon. Byrokratia ja sääntely pitävät huolen siitä ettei yrittämistä pidetä järkevänä vaihtoehtona.

Väitän, että vapaampi Suomi olisi myös onnellisempi Suomi. Vapaampi Suomi olisi menestyvämpi Suomi.

Mitä se vapaus sitten tarkoittaa?

Vapaus ei tietenkään tarkoita sitä että jokainen on vapaa tekemään mitä haluaa. Vapaus tarkoittaa sitä, että on vapaa tekemään asioita, kunhan ne eivät ole ristiriidassa muiden ihmisten vapauksien kanssa. Vapaus ei tarkoita sitä, että voit marssia sisään mihin tahansa maahan. Se rikkoo kyseisen maan ihmisten vapautta päättää siitä, kuka maahan saa tulla. Vapaus ei tarkoita sitä, että voit ottaa naapurin polkupyörän luvatta käyttöön. Se rikkoo naapurin oikeutta omistamiseen.

Vapaus tarkoittaa sitä, että olet vapaa yrittämään, kokeilemaan, keksimään, puhumaan, kirjoittamaan ja olet myös vapaa - epäonnistumaan. Vapaus tarkoittaa sitä, että kannat vastuun omista teoistasi.

Vastuun taas kantaa jokainen itsestään. Vastuu ei tarkoita sitä, että voit perseillä miten tykkäät ja vaatia muita kantamaan vastuun siitä. Vastuu ei tarkoita sitä, että valtiot ovat vastuussa muiden valtioiden huonosta taloudenpidosta. Vastuu on sitä, että sinä vastaat tekemistäsi valinnoista.

Kun ihmiset lakkaavat olemasta hallintoalamaisia, kun ihmiset ovat vapaita tekemään elämällään mitä haluavat, ottamaan vastuuta itsestään - silloin ihmiset ovat onnellisia. Silloin valtio on olemassa kansalaisiaan varten - ei päinvastoin. Valtiosta tulee instituutio, joka pyrkii lisäämään kansalaistensa mahdollisuuksia menestymiseen.

Tähän on Suomenkin syytä pyrkiä.


Kirjoitus on alunperin julkaistu 3.4.2015 eduskuntavaalisivustollani joonaskarna.fi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti